sobota 30. března 2013

Jágronomie




Podle ekonomické teorie jsou na konkurenčních trzích zaměstnanci placeni na základě toho, kolik přispívají k produkci firmy, ve které pracují. Tato teorie se vztahuje na jakýkoliv trh práce, bez ohledu na konkrétní charakter výroby. Není proto překvapením, že ji v sedmdesátých letech ekonomové aplikovali i na trh profesionálních sportovců, včetně hokejistů. Klíčovým problémem je kvantifikovat vliv hráče na „produkci“ týmu.

Co vůbec „produkuje“ hokejový tým? V první řadě to jsou body za vítězství a remízy. Tyto body potom mají vliv na příjmy klubu: čím vice bodů, tím vyšší návštěvnost a tedy příjmy. Ke zjištění vlivu hráče na vítězství svého klubu ekonomové využívají hráčských herních statistik, jako jsou body za počet vstřelených gólů a gólových přihrávek, plusové a minusové body (tj. zda byl hráč přítomen na ledě při vstřeleném či obdrženém gólu), počet „hitů“ (tedy střetů s protihráči) či poměr zablokovaných střel.

Jaromír Jágr je hráčem, který v mnoha těchto statistikách vyniká. Dnes v noci dosáhl úctyhodné bilance: stal se jedním z dvanácti hráčů v historii NHL, kterým se podařilo pokořit hranici tisíce gólových přihrávek (viz zde). Obecně se má za to, že "hokejový táta Jaromír" přispívá týmu více, než jen svými góly a přihrávkami: je vůdčí osobností, dokáže motivovat ostatní hráče, a svým přístupem pozitivně ovlivňuje náladu v týmu. Jak velký je tento příspěvek?

Výzkum v této oblasti je ještě v plenkách a zatím probíhá mimo lední hokej. Ekonomové Lazear, Shaw a Stanton jako jedni z prvních došli k určitým výsledkům: na datech jedné velké firmy (s téměř 24 000 zaměstnanci) dospěli k tomu, že vliv spolupracovníků na produktivitu (oproti vlivu nadřízeného) je překvapivě nepatrný (viz zde a podcast zde). Aplikováno na hokej by to znamenalo, že produktivitu týmu mnohem více ovlivňuje trenér než hráč, který dokáže ostatní motivovat či jim předat zkušenosti. Bylo by zajímavé zjistit, co si o výsledku tohoto výzkumu myslí ve Philadelphii.

3 komentáře:

  1. Já myslím, že to ve Philadelphii nečtou :)
    Zaujaly mě však zmiňované herní statistky. Pohled na ně se v relativně nedávné době dost změnil, např. u baseballu, viz příběh z filmu (příp.knížky) Moneyball s Bradem Pittem. Ne vždy se "body" správně interpretují.

    OdpovědětVymazat
  2. Moneyball je super, nicméně si myslím, že dnes už ta data analyzují armády statistiků a ekonomů, tudíž asi takový prostor pro zlepšení, jako v době Billyho Beana, nebude.

    Každopádně nám dnes Jardu vytrejdovali, tak doufám, že se mu bude dařit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evidentně si autorův text přečetli v Bostonu, když už ne ve Philadelphii a jednali rychle :)

      Vymazat