čtvrtek 15. srpna 2013

Rýžový náküp po thajsku aneb jak podpořit domácí poptávku

Existují dvě tragédie v životě voliče. Jedna je, když politik nesplní své volební sliby, a ta druhá, když je splní. V Thajsku nyní zažívají tu druhou.
 
Současná thajská předsedkyně vlády, Yingluck Shinawatra (nebo, chcete-li, Jinglak Šinavatrová), se do premiérského křesla dostala v roce 2011 na základě vskutku neodolatelného volebního slibu: zavázala se svým voličům, že pokud zvítězí, bude její vláda vykupovat rýži za cenu, která odpovídá přibližně dvojnásobku tehdejší tržní ceny. Zamýšleným cílem tohoto opatření bylo poskytnout farmářům dodatečné peníze a tím podpořit domácí poptávku. Na námitku, že stanovená výkupní cena je neudržitelně vysoká, měla tato mazaná politička odpověď: vykupování rýže povede k poklesu její nabídky a tedy k zvýšení tržní ceny (Thajsko je totiž jedním z nejvýznamnějších světových producentů rýže). Až bude cena vysoko, thajská vláda prý rýži výhodně prodá (tj. že vláda bude na tomto programu ve skutečnosti "rýžovat").     
 
Ke smůle svých voličů i nevoličů, paní Yingluck uvedla svůj plán do praxe. Jak to bylo dál? Odpověď dává první kapitola snad každé učebnice ekonomie: když se zvedne cena rýže, lidé nabízejí více rýže. A tak se stalo, že Vietnam a Indie se dostali v exportu rýže před Thajsko. A nejen to: co udělá thajský farmář, který již prodal veškerou svoji rýži vládě? Shání více rýže, kterou by mohl prodat. Naštěstí není Kambodža ani Myanmar tak daleko a kontroly na hranicích také nejsou nepřekonatelné. Kambodžská a barmská rýže sice není tak kvalitní jako thajská, ale když to člověk smíchá dohromady, tak s tím ani Popelka (thajsky: ลูกเมียน้อย) nic neudělá.
 
Přes veškeré nepříjemnosti, thajská vláda stále doufá, že rýži prodá za slušnou cenu. Ale považte: zaplatili byste slušnou cenu za rýži, o které víte, že je nekvalitní? Navíc pokud máte plnou spižírnu, vyplatí se s nákupem počkat: až se bude blížit "datum spotřeby", thajská vláda se bude ochotna rýže zbavit téměř za cokoliv.
 
Paní Yingluck  se však svého programu, který by zasloužil být označen populárním názvem "prejže rejže", nevzdává. Prý do něj již nainvestovala příliš politického kapitálu. Možná by si paní premiérka přeci jen měla tu učebnici ekonomie otevřít a přečíst si něco o "utopených nákladech".
 
(Zprávu přineslo poslední číslo The Economist, v českých médiích se o thajském rýžovém programu psalo např. zde.)

Žádné komentáře:

Okomentovat