čtvrtek 8. srpna 2013

Komunální politika pro pokročilé: jak platit za lavičky


Lavičky na veřejných prostranstvích bývají obvykle zřizovány a udržovány obcemi za peníze daňových poplatníků. Proč? Protože pokud by chtěla lavičky poskytovat soukromá firma, utrpěla by pravděpodobně ztrátu: bylo by totiž pro ni nákladné vybírat poplatky za jejich užívání. Musela by si např. najmout zaměstnance, který by znavené a seduchtivé kolemjdoucí kasíroval. Peníze, které by pak firma získala, by zřejmě nepokryly náklady na zřízení a údržbu laviček a na výběr poplatků za jejich užívání. Navíc je požitek ze sezení na lavičce - zvlášť v určitých situacích - nižší, když kolem vás neustále oplenduje jakýsi výběrčí, a proto by lidé byli ochotni platit za posezení méně, než v situaci bez výběrčího.
 
Jedním z řešení, jak poskytovat lavičky ze soukromých zdrojů a ušetřit tak peníze daňových poplatníků, je umístit na lavičku reklamu (viz zde a zde). Za ni mnoho firem rádo a dostatečně zaplatí. Toto řešeni však není vždy optimální, neboť reklama nemusí nutně splňovat estetická kriteria návštěvníků parků, nábřeží či kulturních památek, kde se lavičky vyskytují (např. naturalistická reklama na projímadlo může leckomu znechutit piknik), a raději akceptují o něco vyšší daně výměnou za to, že na některých místech budou lavičky bez reklam.
 
V Kingstonu nad Temží však znají elegantní způsob, jak lavičky poskytovat za soukromé peníze bez vedlejších estetických dopadů: udělali totiž z laviček památníky. Za úplatu pokrývající veškeré náklady spojené se zhotovením a provozováním lavičky (cca 46 000 Kč za 10 let) může totiž kdokoli nechat umístit na opěradlo vcelku nenápadný nápis, pomocí kterého nechá vzpomenout na své blízké. Kupování laviček je zde zřejmě velmi populární, neboť na nedostatek míst k sezení si skutečně nikdo stěžovat nemůže.

 






7 komentářů:

  1. Trochu podobný projekt už překvapivě funguje i v Praze. Na "adoptované" lavičce sice najdete místo památníku stále osazenou jen reklamu, nicméně v mnohem decentnější podobě než u obvyklých betonových monolitů.

    http://www.praha4.cz/3381_Projekt-adopce-lavicek-slavi-v-Praze-4-uspech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, třeba se to ujme i jinde. Díky za odkaz!

      Vymazat
  2. Mrkněte na Znojmo. A funguje to. Laviček přibývá a cena je spíše symbolická. Jen se množí vandalové :-(. http://okraspol.sweb.cz/pages/projekt_2012_granice_lavicky.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím vandalismem je asi těžké něco udělat, ale mám pocit, že k lavičkám s pamětními cedulkami by se lidé mohli chovat trochu uctivěji, než k lavičkám s cedulkami sponzorskými... Jinak díky za odkaz!

      Vymazat
  3. O tom psal Robert Fulghum. Namísto pomníčku si lidi na hřbitově nebo v parku nechali zbudovat lavičku a byli užiteční i po smrti. Ta lavička v knize nebyla označená, takže to mělo ještě další rozměr, anonymní dárcovství.

    OdpovědětVymazat
  4. Už se to v pár městech objevilo, výsledky různé... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že výsledky nikdy nemohou být špatné: nabídnout lidem možnost koupit si lavičku prakticky nic nestojí, takže nejhorší scénář je, že vše zůstane při starém (nikdo si lavičku nekoupí)

      Vymazat