neděle 12. října 2014

Čtení (nejen) na říjen

Ekonomické knihy, které jsem v poslední době (pře)četl:

1) Steven D. Levitt a Stephen J. Dubner: "Think Like a Freak". Skvělá kniha, podle všeho bohužel už poslední (alespoň pokud jde o knihu ve "freak" duchu). Dozvíte se třeba, jak dobře dokáží experti předpovídat, jak máte efektivně argumentovat a také co mají společného Van Halen a král Šalamoun. K tomu jako vždy něco o incentivech. Nejzajímavější pro mě byla lekce o tom, jak co nejrychleji sníst co nejvíc hot dogů (ve skutečnosti lekce o něčem úplně jiném) a především to, že tato scéna z Monty Pythonova Létajícího Cirkusu nemusí být zas až tak nerealistická! Těším se na český překlad knihy: "Mysli jako špek". (4/5)

2) Michael Goodwin: "Economix". Hospodářské dějiny plus něco z dějin ekonomického myšlení. Goodwin nezastírá, že kniha je částečně politická, avšak snaží se psát vyváženě (neúspěšně). Hlavními nepřáteli jsou podle Goodwina velké korporace. Plus bod za komiksovou formu. Právě vyšlo česky. (3/5)

3) Martin Nowak a Roger Highfield: "SuperCooperators". O Nowakově výzkumu různých podob kooperace v přírodě a o jeho životě. Na můj vkus příliš mnoho o tom druhém a málo o tom prvním. (Poučení pro mě: nepiš autobiografii, pokud nejsi zas tak moc slavný.) (3/5)

4) Barry J. Nalebuff a Ian Ayers: "Why Not?". Starší věc o tom, jak přicházet s řešeními nejrůznějších problémů. Poučení pro skeptiky: i ekonomie může být užitečná v praktickém životě. Bohužel, řada diskutovaných otázek mě moc netrápí (což je můj problém), přesto zajímavé čtení. Podobné Cowenově "Discover Your Inner Economist". (3/5)

5) G. K. Chesterton: "What is Wrong with the World?" Mnohem starší věc. Chesterton je téměř vždy inspirativní a umí psát (každou druhou větu si můžete nechat napsat na tričko a bude to vypadat dobře). Viz jeho kritiku pojetí společnosti jako organismu: "Because every man is a biped, fifty men are not a centipede"; charakteristiku vlády: "Government does not rest on force. Government is force"; nebo kritiku koncentrace hospodářské moci v rukou státu: “I do not object to Socialism because it will revolutionize our commerce, but because it will leave it so horribly the same.” K tomu pár esejů o feminismu a o vzdělání. Něco je zastaralé, něco stále aktuální. A co že je podle Chestertona špatně se světem? “What is wrong is that we do not ask what is right.” No kidding. (3/5)

6) Mark Twain: "What is Man? and Other Essays". Další prastará věc. Nejlepší je titulní esej o determinismu, egoismu a altruismu. V dnešní době asi už nemá moc smysl číst.

7) Aristofanés: "Žáby". Po mnohaletém odkládání jsem sáhl do pokladnice světové literatury pro tento slavný titul. Důvod: v "Žábách" je jak známo popsán Greshamův zákon. Skutečně tam je (hurá!). Jinak je to čtení pro skutečné fanoušky antického dramatu, což já nejsem, takže si netroufám hodnotit.

Žádné komentáře:

Okomentovat