pátek 3. října 2014

Kobří efekt jak prase?

Kdysi v koloniálních dobách sužovalo obyvatele indického Dillí velké množství kober. Britská správa se prý tehdy jala problém řešit: zavedla program, v jehož rámci slíbila každému, kdo přinese mrtvou kobru, finanční odměnu... A tak začali vznikat kobří farmy. Když to Britové zjistili, finanční kompenzace za kobry samozřejmě zrušili. Jenže co teď se spoustou hadů, když je nikdo nechce kupovat? A tak je farmáři zase pustili do světa. V Dillí nakonec bylo ještě více kober než před zavedením kompenzací.

Steven Levitt a Steve Dubner, kteří tuto historku uvádějí ve své knize Superfreakonomics, zavedli termín "kobří efekt": popisují jím situace, kdy pokus o řešení problému, samotný problém ještě zhorší.

Z kobřího efektu nemají strach v Mníšku pod Brdy, kde mají problém s přemnoženými divokými prasaty. Chystají se zavést program "střel prase, získáš 200 Kč". Čeká obyvatele Mníšku podobné rozčarování jako to, které kdysi možná potkalo obyvatele Dillí? Vzhledem k tomu, že navrhovaná finanční kompenzace je poměrně nízká, nelze zřejmě očekávat, že se vyplatí chovat divočáky ve velkém. Stejně tak se asi nevyplatí dovážet do Mníšku divočáky z jiných koutů ČR.

Pokud tedy zůstane finanční kompenzace nízká, nebude to s kobřím efektem zas tak divoký.

Žádné komentáře:

Okomentovat