čtvrtek 1. ledna 2015

"Koloběžky pro všechny kluky a holky v celém království"

Dnes jsem v TV zhlédl kousek pohádky "Koloběžka první". Novopečená královna (Dáda Patrasová) v ní na konci zavede opatření, na základě kterého každé dítě obdrží koloběžku. Kdysi jsem považoval tento krok za čirý populismus. Nyní si myslím, že to možná bylo jedno z nejlepších opatření, které královna mohla učinit.

Názor jsem změnil díky ekonomům Muralidharanovi a Prakashovi, kteří zkoumali efekt podobného opatření v indickém státě Bihar. Tamější vláda se snažila zvýšit množství dívek na středních školách tak, že každé zapsané studentce poskytla kolo. Kolo snížílo časové náklady docházky do školy a počet zapsaných dívek se díky tomuto programu zvýšil o 30 %. (Zde je článek, a zde je krátké video.)

Království ve zmíněné pohádce, zdá se, čelilo podobným problémům jako stát Bihar: bylo zřejmě převážně chudé (lidé byli zaměstnáni převážně v zemědělství), byla tu špatná infrastruktura a nevšiml jsem si, že by zde děti chodily do školy. Pohádka bohužel končí příliš brzy na to, aby bylo možné úspěšnost královnina koloběžkového programu posoudit.





Žádné komentáře:

Okomentovat