pondělí 7. července 2014

Čtení (nejen) na červenec

1) Martin Pánek: Částečná kráva. Od ekonoma Tylera Cowena jsem se kdysi naučil jednu jednoduchou věc: když vás kniha nebaví, tak ji nečtěte. Nemáte povinnost knihu dočíst jen proto, že jste ji už rozečetli. Řídě se touto radou, pouze málo knih dočtu až do konce. Částečnou krávu jsem nejen dočetl, ale dokonce zhltnul jak burger v Mekáči (tj. i s obalem), a to i přesto, že se jedná převážně o zápisky cest, což je možná můj nejneoblíbenější žánr. Martin je fanouškem Cowena tak holt ví, že má psát čtivě.

Kniha kromě poznámek z cest a pobytů v USA, Německu a několika dalších zemí někde mezi Alpami a Černým mořem, obsahuje také zajímavé eseje o ekonomii, politice a sportu. Při četbě se budete náramně bavit, zejména pokud víte, kdo je Walter z Blocku (I'm still, I'm still Walter from the Block) nebo Kirzner z Izraele.

Takže nečtěte úplné kraviny, čtěte raději Částečnou krávu.

Tady je Martinův blog, a tady jeho předchozí (a taky výborná) kniha Kompletní slepice, kterou jste už všichni určitě dávno četli. Knihu vydal Ludwig von Mises Institut.

2) Tim Harford: The undercover economist strikes back: how to run - or ruin - an economy. Pokud nevíte nic o makroekonomii, tak tato kniha je nejlepší způsob, jak se něco dozvědět. Je psaná formou dialogu, je skvěle srozumitelná a je vhodná i pro "matematikofoby", neboť neobsahuje ani jednu rovnici či graf. Harford se zaměřuje především na vysvětlení recesí a na možné způsoby jejich řešení, přičemž v celé knize je věrný standardní učebnicové ekonomii (ne-mainstreamové ekonomy - např. milovníky zlata a Bitcoinů či odmítače HDP - Harford moc nepotěší).

Pro mě byly nejzajímavější pasáže o životě Williama Phillipse (dozvíte se, proč Harford nazývá Phillipse "Indiana Jonsem ekonomie"). Phillipsův životní příběh mi mimochodem připomněl Clavellův román Král krysa, až si říkám, jestli Clavell a Phillips nebyli spolu v tom samém zajateckém táboře...[1]
Dobrá recenze knihy je zde

[1] Pro randisty: právě se z wikipedie o Clavellovi dozvídám: “Politically, he was said to have been an ardent individualist and proponent of laissez-faire capitalism, as many of his books' heroes exemplify. Clavell admired Ayn Rand, founder of the Objectivist school of philosophy, and sent her a copy of Noble House in 1981 inscribed: “This is for Ayn Rand—one of the real, true talents on this earth for which many, many thanks. James C, New York, 2 September 81.“

Žádné komentáře:

Okomentovat