pátek 25. července 2014

Vrcholné dílo "kapitalistického romantismu" v češtině

Román Atlas Shrugged spisovatelky Ayn Randové vychází v češtině pod názvem Atlasova vzpoura.

Toto dílo rozhodně stojí za přečtení, neboť nám připomíná, jak důležitá je činnost podnikatelů a tvůrčích jedinců pro blahobyt nás všech. Randová zde zároveň varuje před nebezpečím, které představují lidé, jež se prostřednictvím státu snaží na úsilí tvůrčích jedinců parazitovat.

Při čtení je mít na paměti, že Atlasova vzpoura je z velké části dílem "romantismu" a nikoli "realismu": představuje schopné podnikatele jako hrdiny toužící žít v liberálním světě, kdy pravidla platí pro všechny stejně a kdy každý má právo na ovoce své práce. Mnoho reálných podnikatelů však takových samozřejmě není: reální podnikatelé (a to nejen ti neschopní) velmi často touží po privilegiích a po přerozdělování od druhých ve svůj prospěch; chtějí socialismus pro sebe a kapitalismus pro druhé. (Jedná se o důsledek toho, že stát zasahuje do mnoha oblastí lidského života nebo je tato snaha některých podnikatelů naopak příčinou, že stát stále více a více bobtná?)

Pokud byste tedy chápali tuto knihu jako jakousi analýzu společnosti, zřejmě byste dospěli k závěru, že je poněkud naivní. Toto nebezpečí obzvlášť hrozí u českých čtenářů, kteří mají víc než dost zkušeností s "podnikateli", kteří přišli k majetku díky dotacím či jiným privilegiím, jež si sami prosadili. Pokud však toto dílo budete chápat jako idealizovaný příběh, ve kterém se lidská kreativita utkává s touhou vézt se na úsilí ostatních, může se vám kniha líbit. Třeba Atlasova vzpoura přispěje k tomu, že se v této zemi konečně přestane úspěch měřit "schopností čerpat dotace" a začne se posuzovat podle schopnosti tvořit hodnoty.

Závěrem nezbývá než doufat, že se český překlad vyvede lépe než filmy (zde a zde), které zatím byly podle této knihy natočeny.

Žádné komentáře:

Okomentovat