středa 15. ledna 2014

Lekce ze signalizace

Tyler Cowen v jedné své knize radí: pokud někdo vystavuje na odiv svůj Ph.D. (míněno akademický titul, nikoli jiné chlouby, které se pod touto zkratkou mohou skrývat), buďte obezřetní: daný člověk totiž z nějakého důvodu musí signalizovat svoje schopnosti. Všimněte si, že skutečně schopní lidé takto signalizovat nemusí: podepisuje snad Stephen Hawking svoje knihy "dr. Hawking"? Ne, protože každý ví, že Hawking je geniální.

(Pro fanoušky Bulgakova: ze stejného důvodu nemusí Dostojevskij pomocí průkazu dokazovat, že je spisovatel.)

(Pro skutečné experty na cokoli: ze stejného důvodu můžete přijít na pracovní pohovor v riflích a triku.)

Zní to logicky, ale jsou na to data? Ano, díky ekonomům Richovi Harbaughovi a Theodoru To. Ti ukázali, že na výzkumných univerzitách se lidé tituly zpravidla neoslovují a ani je sami nevystavují, kdežto na "nevýzkumných" univerzitách je používání titulů poměrně běžné.

Podobná logika platí i pro univerzity: Harvard nepotřebuje žádný MŘFDU (mezinárodní řád pro fakt dobrou univerzitu), protože každý ví, že Harvard je fakt dobrá univerzita i bez řádu. Škola,  která se bojí, že by o její kvalitě mohlo být pochybováno, takovýto řád potřebuje.

Jsou nějaká data pro signalizaci univerzit? Možná. Podívejme se na výsledky hlasování o fakultu roku, ve které hlasují studenti a absolventi. Jak byste čekali, že se k tomuto chování postaví dobré fakulty? Bude hlasování ignorovat, protože vědí, že takové hlasování o ničem nevypovídá (navíc nestojí o studenty, kteří by tomuto hlasování přikládali váhu). A hádejte co? Fakulty obecně považovány za kvalitní, mají žalostně málo hlasů: Matfyz (164 hlasů),  3. LF UK (33 hlasů), 1. LF UK (29 hlasů), 2. LF UK (18 hlasů).

Jak se naopak zachovají fakulty, jejichž reputace je pochybná? Budou mobilizovat své studenty, aby hlasovali. Není tak překvapením, že nejvíce hlasů získala Národohospodářská fakulta (1361, o 200 hlasů více, než další v pořadí), která se poslední dva roky zmítá v skandálech (nejaktuálnější zpráva je zde). (Protože však bylo mnoho hlasů negativních, umístila se Národohospodářská fakulta v oblibě až druhá).

Bylo by zajímavé zjistit, jestli na "vítězných" fakultách (podle počtu hlasujících) pedagogové vystavují své tituly více, než na fakultách "poražených".

5 komentářů:

  1. To: Marek Hudík; Svatá prostoto :-) Pane kolego, zkusil jste někdy přijmout svět takový, jak se prostě jeví? Vždyť nejen, že to musí být vysilující, interpretovat si všechno, co se mně nelíbí více méně krkolomnou konstrukcí tak, aby se mně to líbilo, ale hlavně si fakt neužijete realitu, jaká opravdu je. A to je přece škoda, ne? Chápete? Prostě připusťte, že růže je růže je růže, abych si půjčil slova klasičky :-) Studenti NF VŠE zkrátka naklikali jak naklikali, to je realita. A i když se Vám nelíbí, nic na ní nezměníte tím, že budete spekulovat o motivaci těchto studentů. O té totiž nemůžete nic vědět, protože jim do hlav nevidíte. Zkrátka měli důvod se vyjádřit, tak se vyjádřili. Váš pokus ohýbat tuto realitu jejím relativizováním nejen, že mě nudí, protože je banálně prvoplánový, ale hlavně ho považuji za neuctivý ke všem těm klikajícím. Nevnímejte to špatně, ale příště elegantněji, pane kolego :-) Daniel Váňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane kolego dlouho jsem zvazoval, zdali se vubec zabyvat dalsim z Vasich pseudo-analytickych vytrysku a v nich obsazenych hodnoceni, nicmene rekapitulujme po Vasi vyzve realitu:

      1. Soutez porada spolek lidi bez legitimity, jak fakticke, tak pravni - http://www.pravdaocesu.cz/

      2. Dle dostupnych informaci, predstavitele zadne jine fakulty neposilali studentum nekolik e-mailu o tom, aby v ankete hlasovali, nepremlouvali je na testech a zkouskach.(hint pro pochopeni - na rozdil od NF)

      3. Vy jste usvedceny lhar (pul-na-pul), takze cokoliv vypustite z ust ci klavesnice ma vysokou pravdepodobnost, ze neni pravdive.

      4. Vase dosavadni analyzy, ktere jsem mel moznost cist, mely pridanou hodnotu 0 (slovy "nula") a obdobne jako metodologii souteze, kterou se pysnite, byly rozcupovany do posledni carky studenty jiz bakalarskeho stupne studia.(pochopim, kdyz nebudete souhlasit)

      5. z poctu kliknuti muze kvalitu fakutly dovozovat jenom zcela uplny blb, vzajemna souvislost je asi jako mezi mnozstvim lidi, ktere pije vodu z reky Gangy vs. jakekoliv jine reky a cistotou a kvalitou vody v ni. Podle Vasi logiky by voda v Ganze mela byt nejlepsi na svete, protoze ji primo z koryta pije nekolik milionu lidi denne. Doporucuji, abyste navstivil indii a z plna hrdla si srknul, pokud mozno nekde na spodnim toku.

      6. a jeste jinak - Chcete snad rici, ze MatFyz a treba 2. LF UK jsou 8x resp. 75x horsi fakutly protoze pro ne hlasovalo 8x resp. 75x mene studentu ? Pokud si toto opravdu myslite, meli by vsichni na horsich fakultach dekovat bohu ci komukoliv jinemu zato, ze nestuduju na nejlepsi fakulte, kde ucite a na ktere vykonavate funkci tiskoveho tajemnika.

      7. btw. pri Vasem vzdelani byste mel chapat rozdil mezi polemikou a popisem reality. kolega Hudik se pta (kouknete na otaznik na konci vety), a polemizuje zdali existuje obdobny vztah mezi uzivanim titulu/zverejnovanim absurdnich oceneni a signalnim efektem jako byl zjisteny autory citovaneho paperu. neohyba zadnou realitu a predevsim neoznacuje hlasujici studenty za hlupce (jak to cinite vy u Hudika).

      8. pokud chcete nekoho presvedcit, ze NF nebyla v minulem obdobi vystavena opakovanym skandalum, myslim, ze jste si vybral spatne publikum. Hudikuv blog ctou lidi s IQ vyssim nez 37 (dokonce si troufam tvrdit, ze mnozi s iq vyssim nez 137) a ty stezi presvedcite o opaku, zejmena pri neskutecne evidenci (a treba i Vasich 10 vterinach televizni slavy vedle dekana), ktera k veci existuje a kterou lze vygooglit v ramci pikosekund. Chapu ale, ze googl je plny medialni kampane...

      V uplne a bezbrehe kolegialni ucte, PK

      Vymazat
  2. To: PK; 1/ Nevím, kdo jste a je mi to jedno. 2/ Polemizovat s Vámi nebudu, protože: a) S anonymy to nikdy nedělám; b) Jste příliš osobní a příliš zahořklý. Vaše slova nebyla vyvolána mou reakcí na text kolegy Hudíka. Vy se snažíte vyřešit si osobním útokem na mě problém, který máte sám se sebou. 3/ Jste-li Petr Koblovský, vše je vysvětleno. Slyším Váš křik, ale pomoci Vám nemohu. Mějte se i dále tak, jak si zasloužíte. Daniel Váňa

    OdpovědětVymazat