středa 9. července 2014

Petro, jsme si kvit

Rozhodnutí tenistky PetryKvitové přesunout z daňových důvodů své bydliště do Monaka vyvolalo u části veřejnosti rozhořčení. Někteří komentátoři mají pocit, že Kvitová něco státní kase dluží: vždyť jezdí po českých silnicích, přičemž jí na cestu svítí veřejné osvětlení, na její bezpečí dohlíží policie ČR a své tenisové dovednosti pilovala ve sportovních areálech, alespoň částečně financovaných z daní.

Je jistě pravda, že Kvitová využívala a využívá statků a služeb financovaných z daní. Lze si však těžko představit, že jich spotřebovává ve větší míře, než ostatní lidé. Proč se tedy titíž komentátoři nerozhořčují, pokud se kdokoli chce odstěhovat z ČR? Třicetiletá programátorka z Brna, která se rozhodne odstěhovat do Švýcarska, nikoho nepobuřuje; avšak i ona brázdila české silnice a navštěvovala veřejnou školu a to o nic méně než Kvitová. Pokud bychom chtěli dosáhnout „férovosti“, museli bychom zakázat odstěhování se z ČR všem lidem. Jelikož o tomto kroku nikdo neuvažuje, je na místě se ptát, zda se za moralizováním nad rozhodnutím slavné tenistky neskrývá zálusk na její miliony. Pokud ano, tak budiž. Vždyť i Kvitová přesunem bydliště do Monaka sleduje svůj zájem, tak proč by nemohli svůj zájem sledovat i komentátoři. Je však třeba věci nazývat pravými jmény a neschovávat se za morálku.

Je ale přesun Kvitové do Monaka pro nás ostatní skutečně nákladem? Na jednu stranu ano, protože tenisová šampionka mohla přispět na zkrášlení parku vedle vašeho domu. Na druhou stranu však může mít rozhodnutí Kvitové pro nás všechny nezamýšlený pozitivní důsledek: může totiž zefektivnit fungování vlády. Vysvětlení tohoto efektu podal Albert O. Hirschman ve své knize Exit, Voice and Loyalty (Vystoupení, hlasování a loajalita).

Hirschman si klade následující otázku: Jaké prostředky mají lidé k dispozici, pokud jsou s fungováním vlády nespokojeni? Podle Hirschmana jsou dva: „vystoupení“ (v tomto případě opuštění státu) a „hlasování“ (tedy psaní, argumentování, přesvědčování, protestování a zejména účastnění se voleb). Možnost „vystoupit“ a „hlasovat“ tak působí na vlády jako omezení toho, co si mohou k občanům „dovolit“: diktátoři, kteří potlačují svobodu slova, nepořádají všeobecné volby a hlídají hranice, si toho mohou „dovolit“ více, než politici v liberálně-demokrackých státech, kde se lidé mohou svobodně vyjadřovat, volit a ze kterých se může každý kdykoliv odstěhovat. Lidé, kteří se stejně jako Kvitová rozhodnou „vystoupit“, tak nutí vládu poskytovat lepší služby. Konkurence států o daňové poplatníky je tak v tomto ohledu ku prospěchu všech.

Svoji roli v uvedeném scénáři hraje podle Hisrchmana i loajalita: čím více jsou lidé loajální (neboli čím jsou větší vlastenci), tím méně jsou ochotni uchýlit se k „vystoupení“ a vláda si toho k nim může „dovolit“ více. Pokud by Kvitová byla zapálená vlastenka a platila by daně v ČR za všech okolností, museli bychom se možná spokojit s hůře fungující vládou. Možná bychom tedy měli být Petře Kvitové vděčni; a musíme doufat, že to s vlastenectvím nebude příliš přehánět.

14 komentářů:

  1. Argumentačně úplně špatně. Mnohem hůře napsáno, než originál p. Pospíchala, na který příspěvek reaguje (http://denikreferendum.cz/clanek/18325-sampionka-z-monaka).

    Pokud by se tam Petra Kvitová odstěhovala, vše by bezezbytku platilo - včetně toho "vystoupení". Zde se však jedná o to, že Petra je doma (dle vlastních slov) v ČR a stále tu bydlí a žije a pouze formálně "změnila sídlo".

    Toto celý článek nesmírně degraduje, bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ona tam je jeste jedna vec, kterou autor v clanku nenapsal - ze Kvitova diky vetsimu mnozstvi penez usporenych na dani z prijmu muze vice penez utratit. A pokud se zdrzuje v Cechach a nebo zamestnava nejake jine Cechy, zrejme tady utraci penize a ji zamestnani lide rovnez. Cerpa sluzby, ktere vykonavaji lide. Celkove mame dani mraky a pri mnozstvi penez, ktere muze bohaty clovek utratit, je prakticky jiste, ze i placenim DPH, spotrebnich dani, dani z nemovitosti, atp. prispiva do systemu mnohem vice, nez drtiva vetsina beznych obcanu.

      Ale nedavno mi doslo, ze tyhle veci nikdy realne nepochopi clovek, ktery vyssi prijmy nema. Chapu, ze chudy chce, aby se s nim bohaty rozdelil - stejne jako za nej chytrejsi kdysi psal ukoly, jinak by byl obvykle sikanovan. Nevim, proc bych mel ze svych osobnich prijmu odvadet statu vic nez milion rocne, kdyz mam stejnou kvalitu servisu, jako lide, kteri odvadeji desitky tisic. Chapu princip solidarity, ale u soukromych osob by mel mit strop. Svou vyssi spotrebou a vykonem taky pomerne dost lidi neprimo zivim, takze kdyby se to vzalo i tak, statu z moji aktivity jde jeste vice (zvlast pokud zdroj prijmu mam zahranicni, tzn. penize sem "taham" jako prvni v rade).

      Je demotivujici predstava, ze cim uspesnejsi svym pricinenim budu, tim vic zaplatim - donekonecna. Dava mi smysl pouze zavedeni danove degrese a stropu odvodu u soukromych osob... Jinak opravdu bude vetsina z nas (vysokoprijmovych) odchazet nebo "odchazet", pripadne ti nejblbejsi (nepodporuju zlodeje) budou podvadet s priznavanim prijmu.

      Vymazat
  2. to Tomas Hrouda: to co rikate je uplny nesmysl. Kvitova zde sice "bydli" protoze zde ma byt a rodice, ale v zadnem vesmiru nelze predpokladat, ze by zde fakticky "bydlela" tj nekde za barakem pinkala tenis o zed. Predpokladam, ze vetsinu casu travi prave v monaku nebo na cestach a domu si jezdi tak mozna na svickovou od maminky. a mimochodem, kdyby zde bydlela dele nez 185 dni v roce, presunuti bydliste by z danovych duvodu nebylo mozno a zdanila by vse zde. aspon pokud se nepletu. jinymi slovy, degradujete homo sapiens.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O jakém vesmíru to píšete? Právě ten původní článek vycházel z toho, že v Monaku Petra fakticky nebydlí. Pokud tomu tak je a bydlí tam, tak by žádný problém nevznikl. Původní článek též naráží na délku 185 dnů a zamýšlí se nad tím, jestli se jedná o pravdivou informaci. O tom to celé bylo - jestli se jedná o zcela legitimní přestěhování se nebo spíš daňový únik (na základě nepravdivých informací).

      PS: Jinak už dávno Homo sapiens sapiens.

      Vymazat
    2. ano, Petra je tak hloupa, ze se nezepta nejakeho danoveho poradce jak minimalizovat danovou zatez a pujde se poradit k nejakemu filosofovi, ktery vi o tom kde ona kdy a jak dlouho je velke kulove. A na zaklade takoevho filosofickeho traktatu se rozhodne, zdali se se dopusti danoveho uniku. a vy, ktery vite jeste vetsi kulove to posoudite jeste kvalifikovaneji s odkazem na pane filosofuv vyblitek o moralce a o tom, jak by mela nosit monackou vlajku.... OMG.....Kdyz bezny clovek vyuzije sluzby google zjisti, ze Kvitova hraje jeden velky turnaj mesicne, za uziti bezne logiky pak na australian open v lednu asi netrenovala nekde v hale ve Fulneku nebo snad v sadu za barakem se snehulema na nohach. Chapu, kdyby pokazde co se nekde zucastni na turnaji prijela na moravskou kyselicu, na smazak, zemlovku a svickovou, ale to je tak vse a vice casu nez je nezbytne zde nepochybne netravi a nepochybne to bude umet prokazat financaku. pokud cestujete po celem svete a pro zemi jejimz jste obcanem musite mit danovy domicil a existuje smlouva o dvojim zdaneni, tak je zcela legitimni si zvolit danovy domicil kde uznate za vhodne a pokud chcete usetrit v miste s nizkymi danemi - ergo je to zcela legitimni. moralisticke zvasty a vykriky z vas vsech delaji akorat zavistive pitomce a v tomto je (PA)Ruka zcela pravdiva a dobre odargumentovana - btw pozorny ctenar si uvedomi, ze clanek je zalozen na zahranicnim dile a neobtezoval by zde v pripade namitky a la "vse je argumentacne uplne spatne", naucil by se anglicky a oponoval by autorovi puvodni publikace. nicmene s tak generelnim odmitnutim by asi stejne pohorel i tam....

      nicmene je treba ocenit, ze mate odvahu. jen ti fakt odvazni totiz na zaklade nulovych informaci vyhledaji dilo cloveka s obdobnym mnozstvim informaci aby si zalozili na takovem dile svetoborny nazor o nemz si budou myslet, ze je ten nejspravnejsi na svete a v jejich mentalnim svete zbori argumentaci svetove uznavaneho politickeho ekonoma....fakt odvaznej... a chytrej ste....

      ps. pochopitelne jsem si vedom ze dnesni clovek je HSS - muj puvodni odsudek byl spravny nebot byl myslen ze degradujete celou vetev HS vsech vyvojovych stupnu.

      Vymazat
    3. Pokud jste si nevšiml, odsoudil jsem pouze příspěvek (díky nepřesně voleným argumentům), nikoliv jednání Petry Kvitové. To si dosazujete pouze sám, protože jsem si dovolil podpořit opačný článek. Toliko k bodu jedna.

      Co se týče Vašeho dalšího "filozofického" uvažování, tam se to argumentačními fauly jen hemží (za vše snad jen manipulativní užití slova "nepochybně"). Neuvedl jste o nic víc faktů než původní článek (p. Pospíchala), který se tu snažím obhájit jako legitimní názor.

      Co se týče odvahy a cti, tak té mám určitě více než Vy, neboť se pod své názory dokážu podepsat. Jdu se svou vlastní kůží na trh a neschovávám se za falešnou anonymitu internetu.

      A nakonec, co se týká závisti nebo mé chytrosti. Netvrdím, že jsem nejchytřejší člověk na světě (a ani bych nechtěl být), ale názor si umím utvořit i podle toho, jak se lidé vyjadřují a musím bohužel konstatovat, že odpůrci původního článku se chovají mnohem více vulgárně a arogantně než jeho zastánci (většinou se jedná o lidi, jichž si vážím mnohem více). A závist - jo, to je panečku věc. Kdokoliv, kdo se mnou nesouhlasí, je závistivý pitomec. Asi se shodneme na tom, že takhle to rozhodně není. Netvrdím, že bych nerad měl víc, ale rozhodně nemám potřebu závidět komukoliv schopnějšímu (těm závidím max. jejich odhodlání a důslednost v tom, jak za svým cílem dokážou jít). Já jsem se vším, čeho jsem v životě dokázal, nadmíru spokojený a neměnil bych v tomto ohledu s nikým. Takže tak.

      Vymazat
    4. Díky za komentáře.

      V článku jsem 1) kritizoval argument, podle kterého je krok Kvitové nemorální proto, že v minulosti spotřebovávala statky a služby placené z daní a 2) argumentoval jsem, že by její krok mohl mít nezamýšlený pozitivní dopad na ostatní. Co je na tom argumentačně špatně?

      Kolik času tráví Kvitová v ČR nevím (a je mi to jedno), ale řekl bych, že moc ne.

      Vymazat
    5. Stále beru v potaz, že se jedná o reakci na původní článek a ten s tím přímo počítá, že se tu Petra zdržuje déle (resp. že se nezdržuje zmiňovaných 185 dnů v roce v Monaku), takže Vaše poslední věta je naopak v podstatě strašně důležitá.

      K bodu 1) jsem reagoval zejména na Vaši část: "Proč se tedy titíž komentátoři nerozhořčují, pokud se kdokoli chce odstěhovat z ČR? Třicetiletá programátorka z Brna, která se rozhodne odstěhovat do Švýcarska, nikoho nepobuřuje; avšak i ona brázdila české silnice a navštěvovala veřejnou školu a to o nic méně než Kvitová."
      Podle původního článku by totiž i ta programátorka autora pobuřovala úplně stejně (což tam i uvádí), pokud by to bylo tak, že by stále žila tady a jen "formálně" se přesunula jinam (tím však zároveň netvrdím, že to Petra dělá).

      2) Ten pozitivní dopad by byl IMHO jen v případě, že by se ČR "zřekla". Jinak by to vypadalo tak, že jí ty zdejší služby vyhovují, ale jejich výši prostřednictvím daní není ochotna hradit.

      Navíc to vše bylo dáváno do kontextu toho, že by se ráda stala vzorem pro mladé lidi a v tom musím s autorem souhlasit, že pak se člověk musí snažit ještě o něco víc, než normálně.

      Nechtěl jsem se zamotat do nějaké debaty s trolly, proto jsem (nepříliš šťastně) zvolil zjednodušující frázi, že je vše argumentačně špatně. Ale z výše uvedeného si za tím více méně stále stojím.

      Vymazat
    6. Vyjadřoval jsem se pouze k jednomu argumentu (Kvitová by měla platit daně v ČR, protože zde využívá veřejné statky). Nevyjadřoval jsem se k tomu, zda páchá trestný čin nebo ne (jestli ano, tak ji v tom - stejně jako vy - nijak nehájím).

      Pokud jde o onen pozitivní dopad: myslím, že částečně už nastal, protože se teď díky Kvitové diskutuje nastavení daňového systému, efektivita vládních výdajů a fungování vlády obecně.

      Souhlasím, že pokud by se Kvitová ráda stala vzorem pro mladé lidi, musí se snažit víc než normálně. Ale co tím myslíte v tomto kontextu? Že nemá porušovat zákony? V tom samozřejmě souhlasím a myslím, že je neporušuje. Že nemá v mezích zákona daňově optimalizovat? S tím nesouhlasím, už jen proto, že jsem přesvědčen o tom, že toho na daních v ČR zaplatila víc než průměrný občan.

      Vymazat
  3. Václav Š. David10. července 2014 v 7:22

    Nevím, zda Kvitová v zimě trénovala v hale Agrofertu Prostějov (dotovaného z mých daní) nebo na jižní polokouli. Nebyl jsem s ní a tak to nemohu posoudit. Nevím, kde autor bere jistotu, že v ČR nebyla. Boris Becker o sobě tvrdil, že žije v Monaku, prokazatelně byl převážně v Německu, a za to celé byl nakonec odsouzen.

    V podstatě, jediná věc, jak danou věc zjistit, by bylo podat na Kvitovou trestní oznámení, nebo podnět na finanční úřad. Potom by se to skutečně muselo vyšetřit. Ve druhém případě je zde problém, že finanční úřady jsou řízeny ministerstvem financí a to vede majitel Agrofertu, a tedy nejvyšší nadřízený Kvitové v klubu Agrofert Prostějov (nevím, zda je klub Babišem vlastněn, nebo zda je Agrofert generálním sponzorem).

    V podstatě, kdyby Kvitové domovský klub Agrofert Prostějov nedostával horentní sumy z mých daní, nemám proti tomu, že zde daně neplatí, téměř nic. Tady však nejde o silnice nebo o to, že zde vychodila školu, tady jde o miliony pro její domovský klub.

    http://sport.idnes.cz/becker-vyvazl-z-procesu-s-podminkou-dby-/tenis.aspx?c=A021024_100050_tenis_mah

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A není tedy hlavní problém v tom, že Agrofert Prostějov dostává horentní sumy z vašich (našich) daní? Nemělo by se změnit právě toto?

      Vymazat
    2. DTTO co M. Hudik - nechapu proc mate cokoliv proti Kvitove z titulu, ze Agrofert Prostejov dostava penize z Vasich dani ??? Bozinku, kde je zde jakakoliv spojitost? A jen tak lehce nerelevantni otazka - nejsou konkretne v jejim pripade pomerne ty dane dobre vydane ? nevim kolik muze dostavat hala z verejnych prostredku, ale troufnul bych si tvrdit, ze Kvitova aspon cast vraci CR tim, ze je u jejiho veleuspesneho jmena prave ceska vlajecka....

      btw. prave proto, ze Borise Beckera chytli a existuje tudiz overenej postup pro statni urady jak toto resit nemam strach, ze to danovy poradce kvitove nevzal v uvahu......ale pochopitelne se mohu mylit

      Vymazat
  4. ano, odsoudil jste prispevek, ktery (1) vychazi z dila velmi slavneho a uznavaneho ekonoma, (2) je ve sve proste a jednoduche logice relativne nenapadnutely (schvalne napiste konkretne v cem je logicka argumentace spatna, uvedte vetu a reknete je to naopak protoze plati X, Y, Z). jako validni jste si naopak vybral jako svuj zaklad clanek od nejakeho cloveka, ktery o faktickem pobytu Kvitove nemuze mit ani potuchu, jinak by se nezamyslel, ale rekl by "devce je ve fulneku 186 dni v roce, mam na to fotky a meli by ji poslat do krimu". Vse co chlapec dela je, ze se ZAMYSLI a cele to stavi do svetla - kvitova povazuje, ze je doma tady v cechach, tak by mela platit dane v cechach...(ale nejak opomiji hloubeji rozebrat proc ????). To ze pouzivam slovo nepochybne neni manipulativni, ale predpokladajici lepsi funkcnost vyssich kognitivnich procesu u Kvitove. Az se me vety s nepochybne stanou pochybne, verejne prohlasim, ze je uplne hloupa....a ano, neuvedl jsem vice faktu (krom toho, ze devce naprosto zjevne velmi cestuje), protoze proste vice faktu nemam. jedine co tvrdim je, ze lze ocekavat, ze sve prestehovani promyslela a prodiskutovala s nekym, kdo nema IQ plysoveho slona a ze lze opravdu jen stezi predpokladat (jinymi slovy je nepochybne) ze by se nenechala jen tak zavrit na pankrac ci do bohnic.

    pokud si tvorite nazor podle toho, jestli je nekdo vulgarni nebo ne tak uz je vse jasne. Stepanka Hanicincova predcitajici knizky pro kojence pro Vas musi byt studnice moudra. omg.

    Ad zavist - nefunguje vase tvrzeni "kdo se mnou nesouhlasi je zavistivy pitomec" bez vyjimek. tvrzeni - "Kdo si vydela mnohonasobne vice nez ja tak by nemel mit moznost usetrit kdyz ja ji nemam." je vzdy tvrzene zavistivyma pitomcema. Ja preji Kvitove a temer vsem (zavistivym pitomcum nikoliv.... ze zlomyslnosti...) at si vydelaj kolik jen umi a byl bych rad kdybychom meli vsichni moznost vydelavat tolik co ona (ne na svete ale v CR.. jinak by to nedavalo moc smysl), a byl bych jeste radeji, kdyby nam vlada nekradla tolik, kolik nam krade. A naopak Kvitovou obdivuji a podporuji v tom, aby zde statu neodevzdavala nic..kdyz si mistni zavistiva parta uvedomi, ze nebude ztracet lidi kdyz jim prestane legalizovane krast a petra si prijede dat smazak do male restaurace ve Fulneku nebo kdekoliv v CR a doporuci ji ve svete, udela pro tento stat vice nez kdy udelate vy....takze tak.

    OdpovědětVymazat
  5. Petro blahopřeji a podporuji tě ve vystoupení z toho bordelu kterýmu říkaj CR. Já jsem udělal to samé. Jsme národ ignoratů , závitivců a hlupáků kteří si od té naší "vlády" nechají všechno líbit. Tebe teď napadají že jsi vystoupila a nechceš platit daňe u nás. V tom se přesně odráží ta naše dementní nátura. Jsou naštvaný že jsi jim nepřinesla víc peněz který by mohli ukrást, na místo toho by se měli zamyslet proč všichni z tý zavšivený republiky utíkáme a nechcem ničím přispívat těm nemorálním zlodějům z vlády. Kdyby totiž ta slavná CR za něco stála tak by asi nikomu nevadilo tam platit daňe a přispívat do systému. Žiju v cizině kde to funguje ůplně jinak a opravdu to funguje, a musím říct že se stydím za to že jsem Čech. 40 let jsem žil v CR a pracoval jako dělník a musím říct že to se mnou šlo od deseti k pěti. Pracoval jsem u firmy 8 let, nikdy jsem si nedovolil nepřijít do práce a vše jsem vykonával s maximální zodpovědností. Byl jsem ochoten chodit do práce o sobotách a nedělích, pracovat třeba i 12-15 hod denně. Dělal jsem to z důvodu abych vůbec v CR mohl existovat a žít aspoň trochu důstojný život. Ale rok od roku ta naše vláda krade víc a víc tak se samozřejmě snižuje i životní úroveň. Když jsem šéfa poprosil o přidání peněz tak mi zdělit mnoho důvodů proč mě nemůže přidal a co všechno za mě musí odvádět státu a že si to nemůže dovolit. A to jsem jěště k tomu polovinu výplaty dostával oficiálně a tu větší část mě dával bokem na černo aby prý nemusel odvádět za všechno daňe. Takže je prý obětí systému atd. To je důvod proč jsem vystoupil z CR. Takže se nedivte milá vládo a všichni vydařený poslanci, až v tý zaplivaný republice zůstanou jen cikáni a nemakačenka, pak vám asi opravdu nikdo na ty vaše zlodějiny nepřispěje.

    OdpovědětVymazat