čtvrtek 25. září 2014

Libertariáni a EU

Petr Mach v odpovědi na článek Dalibora Roháče argumentuje, že neexistuje libertariánský argument pro EU:

"[Roháč] nikde nezmiňuje, že je tu alternativa: Existuje Evropský hospodářský prostor, Evropské sdružení volného obchodu (EFTA) a bilaterální smlouvy s Evropskou unií. [...] Kterýkoliv stát, který vystoupí z EU, by si mohl zvolit ze dvou základních uspořádání s EU, a velmi by si pomohl."

Podle mé interpretace spor není o to, jestli existují lepší alternativy, ale o to, jestli jsou tyto lepší alternativy reálně dostupné. Lze si totiž jen těžko představit, že by ČR vystoupila z EU proto, aby více otevřela svoje hranice. Jestliže ČR někdy vystoupí z EU, bude to pravděpodobně proto, aby se stala protekcionističtější. Je pravda, že i v takovém případě by vystoupení mělo pro ČR jisté klady: např. by se vláda musela "více zodpovídat voličům a nemohl[a] by se vymlouvat na „Brusel“." Je však otázkou, zda by tyto výhody převážily nad pravděpodobným nárůstem protekcionismu a nacionalismu, který by vystoupení zřejmě doprovázel.

2 komentáře:

  1. "spor není o to, jestli existují lepší alternativy, ale o to, jestli jsou tyto lepší alternativy reálně dostupné" Ano. ČR by se po vystoupení mohla bez problémů stát členem EFTA, Hans-Adam II. už nám to dokonce slíbil. :)

    "Lze si totiž jen těžko představit, že by ČR vystoupila z EU proto, aby více otevřela svoje hranice. Jestliže ČR někdy vystoupí z EU, bude to pravděpodobně proto, aby se stala protekcionističtější." Proč? Třeba v Británii je tohle jeden z hlavních argumentů. Pokud se teda bavíme o obchodu, ne o imigraci.

    Bezcelní obchod s EU mi připadá hodně populární, kde bereš, že by ho vystupující chtěli rušit? Cla celosvětově dlouhodobě klesaj.

    A co konkurence jurisdikcí, která omezuje socialistický choutky, na rozdíl od jednoho sociálně inženýrskýho centra, kde tyhle choutky pořád rostou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Ano. ČR by se po vystoupení mohla bez problémů stát členem EFTA, Hans-Adam II. už nám to dokonce slíbil."
      ... a lidi by byli pro? Nebo by chtěli raději budovat ekonomicky soběstačné Českoagrofertsko?

      "Bezcelní obchod s EU mi připadá hodně populární, kde bereš, že by ho vystupující chtěli rušit?"
      A nechtěla by ho zrušit EU jako "trest" pro vystupivší státy?

      Vymazat