sobota 27. září 2014

Předstíraný Erasmus

Michal Kašpárek o "analýze" dopadů programu Erasmus:



"Zpráva komise totiž srovnává studenty, kteří na Erasmus vyjeli, s těmi, kteří zůstali doma, a předpokládá, že za rozdíl v jazykových schopnostech, zaměstnatelnosti nebo snášenlivosti může právě zahraniční pobyt. Jde o obrovské zjednodušení, znevažující všechny závěry. Erasmus samozřejmě nějaký výchovný vliv mít bude, jenže mezi oběma skupinami byly přece rozdíly už na začátku: kosmopolita se přihlásí na stáž spíš než xenofob, který neumí jazyky.

Bastiatovská otázka po tom, co je a není vidět, nás pak opět přivádí k tomu milionu dětí: účastníci Erasmu by si přece našli partnery i při jiných příležitostech a následně s nimi asi taky založili rodiny. Údajný milion není čistý přírůstek způsobený Erasmem, jak slovy „baby boom“ naznačují slovenští nebo francouzští a němečtí novináři, ale s Erasmem přinejlepším souvisí, a to většinou na úkor jiných cest k početí.


Nikdo se mimochodem neptá, kolik vztahů se kvůli pobytu některého z partnerů na Erasmu rozpadlo." 

Dodávám, že kontrafaktuální analýza ("co by bylo kdyby neexistoval unijní program x") oficiálním EU-analytikům nikdy moc nešla. Zajímalo by mě, jestli tito analytici také prošli Erasmem.

1 komentář:

  1. Oni ti evropští úředníci jen sedí na prdeli a tupě odhlasovávají zákony. o Erasmu nic neví

    OdpovědětVymazat